Isnin, 7 Februari 2011

Kek Keju Jepun


Okeh,..dah lama dan berabuk sudah blog saya ni. Hari ini ada semangat baru untuk menulis. Actually dah lama buat kek ni, dan selalu sgt, sbb orang tempah..thanks la pd yg nempah tu ye..

K lah, saya nak share resepi ni n hope uols get the skills n success mencubanya ya! enjoyss..


Resepi :
250 g krim keju Philladelphia
200 ml susu segar
150 ml yogurt plain
50 g mentega
1 sudu teh paste lemon

40 g tepung halus
40 g tepung gandum
40 g tepung jagung

 6 biji kuning telur
6 biji putih telur + secubit cream of tartar
200 g gula

Cara membuat:
  1. masukkan semua bahan bertulisan merah dalam periuk dan cairkan secara double boil.
  2. dah cair, let it cooll bebeh..
  3. sementara tu, pukul telur kuning dgn 100g gula untill pale ( pucat )
  4. masukkan bancuhan tadi together-gether ya.
  5. masukkan all the tepung n kacau dgn handwhisk sajer. make sure tak berbintil.
  6. pukul putih telur n the rest of gula until 'soft peak'. nak tau camne,, sila google ye.
  7. last, kaup balikkan putih telur dan adunan tadi. 
  8. masukkan ke dalam loyang 9" bulat yg telah dialas. bakar secara bain marie selama satu jam.
saya tak bakar dalam loyang bulat besar. tapi divide to 3 tins utk jualan. semoga berjaya!