Ni lah dia lauk tambahan untuk dikawankan bersama ikan terubuk tadi..
ni makanan orang jawa. Pedas dan lemak.
sapa yang tak tahan pedas tu, kurangkan le cili nye yer..
pepandai la u all adjust..
bahan-bahan:
- 1 ketul lengkuas
- 1 mangkuk cili api kampung*
- 1 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 mangkuk santan
- sekilo kerang
- sedikit udang
- garam
- gula
cara memasak
- panaskan sedikit minyak dalam kuali
- masukkan lengkuas yang telah dihiris.
- masukkan bahan yang bertanda * dan telah dikisar. Perasakan.
- bila dah terbit minyak, masukkan udang.
- kacau sebentar hingga udang merah
- last, masukkan kerang yang telah direbus dan dikopek kulitnya.
- Siap dan bole makan! hmmmm..
sambal tahun ni ya allahhhhhh...my feveret gila2 punyaaaa
BalasPadamdatin pon org jawa ek?
kami mmg keturunan jawa ehehehhe
I ni campuran jawa dan minang..tapi, lauk yg pedas sumer I suke! kak Farra nanti wat la versi U punye sambal, share resepi ngan I tau!
BalasPadam