Khamis, 17 Jun 2010

Sambal tahun kerang


Ni lah dia lauk tambahan untuk dikawankan bersama ikan terubuk tadi..
ni makanan orang jawa. Pedas dan lemak.
sapa yang tak tahan pedas tu, kurangkan le cili nye yer..
pepandai la u all adjust..

bahan-bahan:

  1. 1 ketul lengkuas
  2. 1 mangkuk cili api kampung*
  3. 1 biji bawang besar*
  4. 3 ulas bawang putih*
  5. 1 mangkuk santan
  6. sekilo kerang
  7. sedikit udang
  8. garam
  9. gula

    cara memasak

    1. panaskan sedikit minyak dalam kuali
    2. masukkan lengkuas yang telah dihiris.
    3. masukkan bahan yang bertanda * dan telah dikisar. Perasakan.
    4. bila dah terbit minyak, masukkan udang.
    5. kacau sebentar hingga udang merah
    6. last, masukkan kerang yang telah direbus dan dikopek kulitnya.
    7. Siap dan bole makan! hmmmm..

    2 ulasan:

    1. sambal tahun ni ya allahhhhhh...my feveret gila2 punyaaaa
      datin pon org jawa ek?

      kami mmg keturunan jawa ehehehhe

      BalasPadam
    2. I ni campuran jawa dan minang..tapi, lauk yg pedas sumer I suke! kak Farra nanti wat la versi U punye sambal, share resepi ngan I tau!

      BalasPadam